28 Augustus. 17:34u
Gek hoor, lekker luieren. Heet dat vakantie? Uitslapen, krantje lezen, lekker ontbijten, beetje lezen, beetje aan het zwembad liggen, Max Verstappen volgen, aiaiaiai wat jammer voor die jongen; toch maar even een beetje voorbereiden voor de laatste paar vluchten.
We hebben nu te maken met grote hoogte, Windhoek Eros ligt op 5600 voet hoogte en het is er erg warm, dat betekent dat onze motoren hier veel minder lucht kunnen krijgen dan op zeeniveau, en dus veel minder vermogen leveren dan op zeeniveau. Het is zelfs zo, dat je voor de take-off moet "leanen", dat betekent de brandstof-lucht-verhouding kleiner moet maken om aan het maximale vermogen te komen! Dat is iets dat wij als platlandertjes nooit geleerd hebben, er staat een opmerking over in het handboek van het vliegtuig, maar ja, daar heb je nooit mee te maken in Europa, dus menigeen vergeet dat. Wij hebben dat geleerd tijdens onze bushpilot training bij SkyAfrica, want het grootste deel van het land Zuid Afrika ligt op 5000 voet, waar wij gaan wonen is het wat lager, 2000 voet. En het is er warm. Dat houdt in dat de "density-altitude", de "dichtheidshoogte" nog hoger is dan de drukhoogte. De laatste is af te lezen op de hoogtemeter, heel eenvoudig, de druk wordt lager als je hoogte groter wordt. Lagere luchtdruk betekent minder lucht.
Maar daarboven op wordt lucht ook dunner als het warm wordt, denk maar aan de hete luchtballon. En dat kan je niet aflezen, dat effect moet je even berekenen.
De motoren van onze vliegtuigen zijn zodanig gemaakt, dat je de mengverhouding brandstof/lucht kan aanpassen met een andere handle dan de gashandle. Alles om de optimale verhouding te krijgen, waarbij het meeste vermogen geleverd wordt.
En als je dat dan allemaal goed doet, blijkt dat de performance op 5500 voet bij 30° Celsius ongeveer hetzelfde is als die van een zwangere eend, en waarschijnlijk wint zij nog. Dus kan je maar beter voor de start bevallen en bijvoorbeeld geen tien volle jerrycans meenemen! Want performance verbetert natuurlijk ook als je je gewicht vermindert.
Dat was voorbereiding deel 1. Voorbereiding deel 2 is weer, wind en Notams. Dat laatste zijn "berichten aan luchtvarenden" oftewel Notices to Airmen. Dat zijn berichten over zaken die anders zijn dan normaal, kapotte apparatuur, veranderde frequenties, onderhoudswerkzaamheden en noem maar op. Een vaak vergeten stukje vluchtvoorbereiding in de kleine luchtvaart, omdat de meeste van die boodschappen voor de grote luchtvaart zijn, en oersaai om te lezen/scannen. Maar ach, we hebben alle tijd, dus even een blik er op kan geen kwaad......
Gelukkig maar, want in onze eerste bestemming in Zuid Afrika waar we dus weer een stempeltje IN moeten halen in ons paspoort, hadden ze het bericht dat er tot oktober GEEN AVGAS te krijgen is!
Wáár heb ik dat toch eerder gehoord? Komt me zo bekend voor......
Maar goed, dat vergde dus weer creativiteit. Ander veld met douane, even zoeken, aeroclub? Ja! Telefoonnummer? Ook gevonden. Goed is het, dat er internet is. Mensen gebeld, of zij op hun veld Avgas hebben, nee! En of ze inderdaad Customs and Immigration hebben? Nee, ook niet, dat was vroeger, en ze willen het weer, maar nu op dit moment niet! Maar waarom vlogen we niet langs Upington? Ook goed idee, bedankt! Upington, dat kennen we, daar zijn we al eens geweest, een enorm lange baan van 4900 meter, geschikt voor noodlandingen van de Space Shuttle, met douane en Avgas. Maar dat ligt wel anderhalf uur omvliegen uit de route. Andere mogelijkheid bekijken. Wel naar Pilanesberg, maar twee jerrycans extra meenemen, na de landing in de vleugels hevelen en vanaf Pilanesberg even hoppen (10 minuutjes) naar Rustenburg om daar de rest te tanken. En dan nog een ruime anderhalf uur naar onze eindbestemming, Zandspruit!
Maar vanaf Windhoek is het alleen maar oostwaarts, de zon gaat in Pilanusberg een uur eerder onder dan hier, en we hebben geen idee hoe moeilijk de douane daar doet, de laatste keer dat we daar waren moesten we alles uitpakken, de hele kist leeghalen en zelfs de motorkap open maken! Er worden nogal eens dit soort vliegtuigen gebruikt voor drugs-smokkel, en wat dat betreft heeft de douane in Zuid Afrika exact dezelfde mentaliteit als de Nederlandse douane. Ze doen echt alles wat ze kunnen om die drugs te ontdekken. Dus we rekenen er niet op dat we in een dag van Windhoek Eros naar Zandspruit kunnen vliegen, we nemen nog één nachtje extra, hetzij in Pilanesberg, hetzij in Rustenburg. En dan vliegen we woensdag op ons gemakje de laatste vlucht, en Gerrit Jan en Lorraine en Martin en Sue en Yvonne en wie allemaal nog meer is een verrassing, staan daar dan en filmen onze aankomst, die life gestreamd gaat worden, als het lukt, op de Facebookpagina van Zandspruit Bush and Aero Estate. En omdat die laatste vlucht dan ook niet lang is, zijn we natuurlijk fit genoeg om onze aankomst goed te vieren!
😋😋💃🏻🚶🏼🍺🍻🍾🍸🍷🍹🎺🎷🎸🎻🎧🎈🎉🎈🎉
Maar eerst nog even morgen naar Windhoek Eros voor het onderhoud. Nee, geen grote beurt, gewoon olie verversen en even de klachtjes nalopen. Een echte techneut met een echte sleutel even de bougies los laten draaien en checken en eventueel laten omwisselen. Waarschijnlijk lukt alles wel op maandag, en kunnen we dinsdag vroeg weg, als het nog niet zo warm is.
We houden jullie weer op de hoogte!